Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TAGLIATELLE W SOSIE “BLUE” Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle
szynka szwarcwaldzka 100 g
ser pleśniowy niebieski 100 g
śmietanka kremowa 100 ml
ząbki czosnku 2
papryczka chili 1
woda 50 ml
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: TAGLIATELLE W SOSIE “BLUE” Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ

Jak to w większości moich dotychczasowych przepisów na dania makaronowe zaczynamy od wstawienia osolonej wody i gotowania makaronu. Oczywiście al dente.
Podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwiek posiekany czosnek i chli – około minuty.
Wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony w małą kostkę ser pleśniowy i rozpuszczamy go aż do uzyskania jednolitego sosu. Dobrze robić to na małym ogniu.
Dodajemy do sosu pokrojoną w około 1 cm paski (wszerz) szynkę szwarcwaldzką i podlewamy całość wodą. Gotujemy około minuty, żeby szynka zagrzała się w sosie.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 21.07.2013 20:28
przepyszny obiadek! :)
kokoszka
kokoszka 05.06.2013 18:33
lubię taki makaronik
Henryka2 05.06.2013 18:00
Fajny przepis, tylko nie mogę zrozumieć dlaczego tagliatelle a nie wstążki? Przecież prawie wszystkie makarony mają swoje polskie nazwy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak