Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tacos na winie dnia wczorajszego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szkl
mąka pszenna 1 szkl
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
woda
pieczony kurczak
warzywa
majonez
Party Dip Meksykański 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tacos na winie dnia wczorajszego

Kroki postępowania

1
Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól, olej i wlewamy wodę. Można dodać odrobinę wrzątku, aby zaparzyć mąkę pszenną. Mieszamy wszystko najpierw np łyżką, następnie podlewając stopniowo wodę wyrabiamy ciasto na tortillę.
Krok 1 - Tacos na winie dnia wczorajszego foto
2
Musi mieć konsystencję elastyczną, ale nie może być za miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min.
Krok 2 - Tacos na winie dnia wczorajszego foto
3
Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach.
Krok 3 - Tacos na winie dnia wczorajszego foto
4
Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika.
Krok 4 - Tacos na winie dnia wczorajszego foto
5
Mięso z kurczaka rozdrabniamy, doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem. Dzięki temu nasze kawałki kurczaka nie będą suche. Warzywa np sałata lodowa, pomidory, ogórki, cebula czerwona, papryka..... kroimy na dogodne dla nas kawałki.
Ja sałatę pokroiłam w paseczki, resztę w plastry. Ale zauważałam, że lepszą opcją byłaby pokrojenie wszystkiego dość drobno i połączenie tego z kurczakiem. I dopiero taką sałatką napełniać nasze tacos.
Kolejnym fajnym składnikiem są cienkie chrupkie zapałeczki z salami. Plastry z salami pokroiłam w zapałeczki i usmażyłam na pustej patelni. Odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Dip Meksykański Prymat przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 5 - Tacos na winie dnia wczorajszego foto
6
Nasze tacos napełniamy wszystkim, co nam się podoba i zalewamy dipem meksykańskim. Na sam wierzch układamy chrupkie zapałeczki z salami....
Niebo w gębie....
Krok 6 - Tacos na winie dnia wczorajszego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 03.10.2013 21:17
Super! Naprawdę pyszne danie :)
malinowepocalunki 10.09.2013 09:39
Przyznam się bez bicia, że nigdy prawdziwego tacos nie jadłam. Zawsze robiłam tortillę pszenną. Teraz postanowiłam zrobić kukurydzianą. Ale z samej kukurydzianej mąki nie chciała w ogóle współpracować. Te wyszły bardzo kruche. Nie wiem czy takie powinny być? Bo nie mam porównania.
Kamil 10.09.2013 09:29
Apetycznie się prezentuje :)
Jusiaa 10.09.2013 08:43
muszę spróbować
berys18 10.09.2013 08:22
intrygująca nazwa, świetne danie
Katarina 10.09.2013 08:05
Nigdy nie robiłam sama tacos zawsze kupowałam gotowe jednak muszę spróbować z Twojego przepisu
paulina2157 10.09.2013 07:12
fajne tłumaczenie :) bardzo apetyczne
Lis 09.09.2013 22:37
pewnie smaczne:)
malinowepocalunki 09.09.2013 21:54
Od razu wytłumaczę nazwę. Tacos na winie dnia wczorajszego - czyli wczorajszy kurczak i wszystko to, co nam się nawianie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak