Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka coleslaw:
-
kapusta biała
300 gramów -
marchewki
2 sztuki -
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 sztuki -
śmietana 12%
100 gramów -
Musztarda grillowa Prymat
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
majonez
1 łyżka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 szczypta
Pulled pork:
-
łopatka wieprzowa
300 gramów -
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat
2/3 opakowania -
olej
40 mililitrów -
ocet
1 łyżeczka -
woda
100 mililitrów -
cukier brązowy
2 łyżeczki -
sos barbecue
2 łyżeczki -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka -
bułki maślane z sezamem
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Pulled pork z sałatką coleslaw
Sałatka coleslaw:
Do miski włożyć drobno pokrojoną białą kapustę, starte marchewki, pokrojoną cebulkę dymkę i doprawić solą. Następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę, musztardę grillową i szczyptę chili. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 45 minut.
Pulled pork:
Do szklanego naczynia wsypać przyprawę do karkówki i brązowy cukier, dodać olej, wodę, ocet i całość mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Łopatkę wieprzową staranie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Wieprzowinę grillować pod przykryciem na rozgrzanym ruszcie przez około 60 minut. Gdy mięso będzie miękkie należy ściągnąć je z grilla i rozdrobnić widelcem. Do wieprzowiny dodać sos BBQ, cebulę dymkę i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną wieprzowinę podawać na grillowanej bułce z dodatkiem sałatki coleslaw.
Przygotowując sałatkę coleslaw nie zapomnijcie o soli, która sprawi, że biała kapusta będzie miękka, ale nadal chrupiąca!![]()
Komentarze (0)