Pulled pork z sałatką coleslaw

Pulled pork z sałatką coleslaw

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina jest idealna do kanapek. Oto przepis, jak zrobić to pyszne mięso i sałatkę coleslaw. To idealna propozycja na sezon grillowy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka coleslaw:

  • kapusta biała

    300 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • cebula dymka

    2 sztuki
  • śmietana 12%

    100 gramów
  • musztarda grillowa

    1 łyżka
  • sól morska

    1 szczypta
  • majonez

    1 łyżka
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta

Pulled pork:

  • łopatka wieprzowa

    300 gramów
  • Przyprawa do karkówki klasyczna

    2/3 opakowania
  • olej

    40 mililitrów
  • ocet

    1 łyżeczka
  • woda

    100 mililitrów
  • cukier brązowy

    2 łyżeczki
  • sos barbecue

    2 łyżeczki
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • bułki maślane z sezamem

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Sałatka coleslaw: 
Do miski włożyć drobno pokrojoną białą kapustę, starte marchewki, pokrojoną cebulkę dymkę i doprawić solą. Następnie dodać majonez, kwaśną śmietanę, musztardę grillową i szczyptę chili. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 45 minut.

Pulled pork:
Do szklanego naczynia wsypać przyprawę do karkówki i brązowy cukier, dodać olej, wodę, ocet i całość mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Łopatkę wieprzową staranie natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Wieprzowinę grillować pod przykryciem na rozgrzanym ruszcie przez około 60 minut. Gdy mięso będzie miękkie należy ściągnąć je z grilla i rozdrobnić widelcem. Do wieprzowiny dodać sos BBQ, cebulę dymkę i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną wieprzowinę podawać na grillowanej bułce z dodatkiem sałatki coleslaw.

 

Doradca Smaku
Przygotowując sałatkę coleslaw nie zapomnijcie o soli, która sprawi, że biała kapusta będzie miękka, ale nadal chrupiąca!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat