Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
ser feta 1 opakowanie
szpinak mrożony 1 opakowanie
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1-2 szczypty
ząbek czosnku 3-4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Szynkę umyć i przyprawić solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Krok 1 - Szynka ze szpinakiem foto
2
Szpinak rozmrozić na patelni.
Krok 2 - Szynka ze szpinakiem foto
3
Cebulę pokroić w kostkę wraz z czosnkiem chwilkę podsmażyć.
Krok 3 - Szynka ze szpinakiem foto
4
Pokruszyć do miski ser feta.
Krok 4 - Szynka ze szpinakiem foto
5
Odparowany szpinak przełożyć do miski ze szpinakiem i dodać jajko.
Krok 5 - Szynka ze szpinakiem foto
6
Następnie dodać bułkę tartą.
Krok 6 - Szynka ze szpinakiem foto
7
Dodać sól i pieprz do smaku oraz gałkę. Dokładnie wymieszać.
Krok 7 - Szynka ze szpinakiem foto
8
W szynce zrobić kieszeń i nadziać ją 1/3 farszu lub więcej (w zależności od tego ile wejdzie w środek). Pieczeń przełożyć na naczynia żaroodpornego i podlać ok. 3-5 łyżkami oliwy. Piec ok. 1,5 godziny w temp. 200 stopni kilkakrotnie podlewając powstałym sosem.
Krok 8 - Szynka ze szpinakiem foto
9
Po upływie tego czasu szynkę wyjąć obłożyć pozostałym farszem i piec jeszcze 15 minut.
Krok 9 - Szynka ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 26.08.2015 20:13
ciekawy pomysł
Bernadeta1 26.08.2015 18:59
takie mięsko to moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak