szynka wieprzowa w sosie a\'la Italiano

szynka wieprzowa w sosie a\'la Italiano

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    500 gr
  • cebula biała

    1 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoik
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ocet balsamiczny

    2-3 łyżki
  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • masło do smażenia

    1 czubata łyżka
  • bulion warzywny

    1 kubek
  • olej

    1 (z krokosza)
  • ser żółty

    1 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Szynkę pokroić w długie paski o szerokości 2 cm.
2.Cebulę pokroić w półkrążki i dokładnie oddzielić od siebie każdą warstwę cebuli.
3.Na patelni rozgrzać masło zmieszane z olejem ( ja użyłam krokoszowego, ale może być także inny olej dobrego gatunku) i włożyć na to cebulę i polać ją octem balsamicznym.
4.Pod koniec smażenia doprawić ją solą i pieprzem.
5.Na podsmażoną cebulkę wrzucić mięso i wszystko podsmażać na dużym ogniu, aż mięso się przyrumieni ( ciągle mieszając).
6.Zmniejszyć płomień i podlać mięso bulionem warzywnym, dodając listek laurowy.
7.Dusić mięso pod przykryciem około 50-60 minut.
8.Pod koniec gotowania do sosu dodać koncentrat pomidorowy oraz bazylię i doprowadzić do zagotowania.
9.Na koniec do sosu dodać garść startego sera i ciągle mieszając doprowadzić do jego całkowitego rozpuszczenia się.
10.Na koniec - jeśli będzie taka potrzeba- można całość doprawić; gdyby potrawa była za kwaśna ( zależy od koncentratu pomidorowego), to można dodać odrobinę cukru.
11. Najlepiej smakuje z ogórkiem konserwowym lub kiszonym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata106

24.04.2012 20:07
super

aleksa123

25.11.2011 19:47
super wygląda

ewaa

21.08.2011 20:49
rewelacja:)

pacpaw

25.07.2011 21:33
faktycznie cudo!

Renataj

13.07.2011 10:12
Bardzo apetyczne danie

Margo1

04.07.2011 11:32
ślicznie się prezentuje

Gosia40

25.06.2011 21:26
prezentuje się wyśmienicie:)

suzana

25.06.2011 09:30
wspaniale się zapowiada

halinka1011

25.06.2011 09:27
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat