Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wieprzowa do chlebka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
olej 10 łyżka
kolendra 0,5 łyżeczkA
pieprz czarny 10 sztuka
sól 2 szczypta
Goździki całe Prymat 3 sztuka
ziele angielskie 6 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
czosnek 4 ząbek
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa do chlebka

Olej, zmielone przyprawy i miód wymieszać w miseczce. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć dobrze marynatą, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Rozgrzać piekarnik do 190'', mięso wyciągnąć z folii, do naczynia żaroodpornego wlać 1/3 szklanki wody i ułożyć szynkę, naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1,5 godziny (czasem krócej trzeba sprawdzać ) podlewając powstałym sosem co jakiś czas.

Szynka najlepiej smakuje z chlebkiem i musztardą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak