Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
olej
-
czosnek
2 ząbki -
cebula czerwona
1 sztuka -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
pomidory
3 sztuki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
papryczka chili
-
jajko
1 sztuka -
tortilla pszenna
2 małe sztuki
Dodatki
-
awokado
-
fasola czerwona
-
śmietana kwaśna
-
kolendra
listki
Przepis i sposób przygotowania Jak zrobić meksykańskie śniadanie huevos rancheros?
1. W rondelku nagrzać olej i podsmażyć delikatnie czosnek, czerwoną cebulę i paprykę czerwoną.
2. Następnie wrzucić do blendera 3 pomidory i zmielić je na gładką masę.
3. Kiedy warzywa w rondelku zmiękną, dodać zmielone pomidory, paprykę wędzoną, kmin rzymski i doprawić całość solą ziołową i kolorowym pieprzem.
4. Sos gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
5. Kiedy sos zgęstnieje, dodać posiekaną papryczkę chili.
6. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć pszenne tortille, aż nabiorą złotego koloru.
7. Na tej samej patelni usmażyć jajko sadzone.
8. Kiedy wszystko jest już gotowe, wykładać na talerz.
9. Tortille posmarować gorącym sosem, dodać czerwoną fasole, awokado i w ten właśnie sposób zbudować dwie warstwy.
10. Na samym końcu ułożyć usmażone jajko sadzone, całość polać kwaśną śmietaną i udekorować świeżą kolendrą.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się