Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w ziołach w sosie własnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 30 dag
marchewka 4 sztuki
tymianek 2 łyżki
oregano świeże 2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 1 kulka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w ziołach w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Szynkę wieprzową kroimy w plastry i ubijamy delikatnie młotkiem do mięsa z każdej strony.
Krok 1 - Szynka w ziołach w sosie własnym foto
2
listki świeżych ziół drobno siekamy.
Krok 2 - Szynka w ziołach w sosie własnym foto
3
Marchewki obieramy i przekrawamy każdą na pół. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej wrzucamy przygotowane mięso i marchewki. Smażymy tak długo, aż mięso i marchewki się zarumienią dzięki czemu uzyskamy brązowy sos. Następnie zalewamy podsmażone mięso szklanką wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól do smaku i posiekane zioła. Całość dusimy na niewielkim ogniu tak długo aż cały płyn odparuje.
Krok 3 - Szynka w ziołach w sosie własnym foto
4
Gdy cały płyn odparuje, ponownie zalewamy nasze danie wodą i dusimy na małym ogniu jeszcze ok. 20 min.
Krok 4 - Szynka w ziołach w sosie własnym foto
5
Szynkę w ziołach podajemy z gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem. SMACZNEGO!
Krok 5 - Szynka w ziołach w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 11.07.2014 18:37
Fajne mięsko :-)
Beata23 03.07.2014 17:09
pyszne danie
berys18 15.06.2014 19:12
super obiad
Malinka 15.06.2014 18:18
Co prawda jestem już po obiedzie, ale takie mięsko zjadłabym z chęcią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak