Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w ziołach i wytrawnym winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg
oliwa 1 szklanka
wino wytrawne 1/2 szklanki
bazylia 2 łyżeczki
sól do zmiękczania mięsa 1 łyżeczka
czubryca zielona 2 łyżeczki
czosnek 8 zabków
woda 2 szkl
papryka czerwona 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w ziołach i wytrawnym winie

Kroki postępowania

1
Szynkę umyłam do naczynia żaroodpornego wlałam oliwę z oliwek wino i wodę. Dodałam czubryce oregano i bazylię włozyłam ziele angielskie i liść laurowy . Czosnek obrałam i po kroiłam 4 żabki drobno w plasterki i 4 ząbki sprasowałam włożyłam do marynaty plasterki czosnku i ten sprasowany wymieszałam .
Krok 1 - Szynka w ziołach i wytrawnym winie foto
2
Natarłam szynkę porządnie i na noc w tej marynacie wstawiłam do lodówki szczelnie zamykając
Krok 2 - Szynka w ziołach i wytrawnym winie foto
3
Na drugi dzień wstawiłam do pieca piekłam około 1-2 godziny w 200 stopniach polewając marynatąmięso i przewracając je co jakiś czas szynka wyszła doskonała i miękka dzięki soli do zmiękczania mięsa.
Krok 3 - Szynka w ziołach i wytrawnym winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata/MANTIS-KITCHEN 06.09.2013 09:45
Moje smaki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak