Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka pieczona 4 plastry
śmietanka 1/2 szklanki
mąka 1 łyżki
masło 2 łyżki
bulion warzywny 1 szklanka
chrzan tarty 2 łyżki
koper 4 łyżki
sok z cytryny 1 do smaku
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Ukroić plastry szynki.
Krok 1 - Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym foto
2
Wymieszac bulion ze śmietanką.
Krok 2 - Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym foto
3
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać koper i mieszając chwilę smażyć . Dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z chłodnym bulionem cały czas mieszając .Dodać chrzan. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i cukru.
Mięso podgrzewamy albo bezpośrednio w sosie albo na patelni podlewając kilkoma łyżkami wywaru warzywnego.
* mięso ( np. 1,5 kg) pieczemy po uprzednim natarciu pasta przyprawową (2 łyżki oleju, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego)
Krok 3 - Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym foto
4
Mięso piekę zawsze w większej porcji niż jest mi to potrzebne na obiad. Raz, że mięso pieczone w małych kawałkach jest suche. Dwa - jak już mam upieczone mięso dzielę je na porcje i mrożę ( na obiady i do chleba ). Trzy: mogę mięso podawać w różnych wersjach - nie jesteśmy skazani na monotonię .
Krok 4 - Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 30.11.2013 22:30
Smaczne danie.Poza tym jesteś dobrze zorganizowaną ,praktyczną, gospodynią.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak