Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w sosie

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 70 dag
cebula 1 duza
ząbek czosnku 2
sól, pieprz
olej 3 łyżki
mąka 2

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w sosie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złotobrązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą tak aby przykryła ona mięso, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ponad godzinę do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyciągamy je a sos zagęszczamy mąką. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Do sosu można dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.09.2013 09:31
smaczne mięsko
artur7 27.06.2013 17:43
pysznie wyglada
beniaminek 26.06.2013 22:52
fajne danie
Pomocnik 26.06.2013 22:46
musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak