Szynka w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    70 dag
  • cebula

    1 duza
  • ząbek czosnku

    2
  • sól, pieprz

  • olej

    3 łyżki
  • mąka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 5 plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złotobrązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Przesmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy wodą tak aby przykryła ona mięso, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i dusimy ponad godzinę do miękkości mięsa.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyciągamy je a sos zagęszczamy mąką. W razie potrzeby można jeszcze doprawić do smaku.
Do sosu można dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 13.09.2013 09:31
smaczne mięsko
artur7 27.06.2013 17:43
pysznie wyglada
beniaminek 26.06.2013 22:52
fajne danie
Pomocnik 26.06.2013 22:46
musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat