Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka w musztardzie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szynka wieprzowa 1 kg
boczek wędzony 300 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

marynata

Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka
pietruszka zielona 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: szynka w musztardzie

Kroki postępowania

1
Szynkę dokładnie umyć i osuszyć. Nakłuć w kilku miejscach. W otwory powkładac kawałki czosnku. MIęso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - szynka w musztardzie foto
2
Z musztardy, oregano, majeranku i posiekanej pietruszki przygotować marynatę.
Krok 2 - szynka w musztardzie foto
3
Przygotowaną marynatą posmarować dokładnie szynkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem) na godzinę.
Krok 3 - szynka w musztardzie foto
4
Po godzinie podlać szynkę niewielką ilościa wody i piec około 15 minut. Następnie podlać winem i dodać pokrojone szalotki. Piec kolejne 15 min.
Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Krok 4 - szynka w musztardzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 09.04.2014 11:09
piękna, kusząca!!!!!!!
dodi 09.04.2014 10:04
apetyczna szyneczka
Paolcia 09.04.2014 08:11
to coś z mojej kuchni :) mięsko musi być :)
norweska20 09.04.2014 08:11
smakowite mięso w takiej marynacie
Czyki 09.04.2014 07:38
Znakomite mięsko:)
barbara11561 08.04.2014 23:14
też lubię dodatek musztardy do mięsa lub sosu
gosia1988 08.04.2014 22:30
Na pewno smaczna
Megg 08.04.2014 20:24
wyśmienite mięsko
DorotaZ 08.04.2014 19:56
Bardzo często dodaję do marynat musztardy - sprawia, że mięso jest kruche.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak