Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku

Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    500 g
  • śliwki suszone

    250 g
  • boczek wędzony

    300 g (plastry)
  • cydr

    3/4 szklanki
  • zioła prowansalskie

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • majeranek

  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • jabłka

    2 szt.
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku foto
Śliwki moczymy w cydrze. Jabłka i cebule kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do miski.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku foto
Doprawiamy solą morską, ziołami prowansalskimi, majerankiem i kolorowym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kawałki wątróbki solimy i pieprzymy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku foto
Na wierzchu kładziemy śliwkę i zawijamy w boczek. Natłuszczamy naczynie żaroodporne olejem i układamy zawinięte wątróbki.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku foto
W koło wątróbek układamy jabłka z cebulą. Jeżeli zostały nam śliwki możemy je dorzucić do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy pozostałym cydrem. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25 minut (Góra-Dół z termo obiegiem).
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 35: Wątróbka pieczona w boczku foto
Wątróbkę podajemy z pokrojoną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alina Osetek

19.06.2015 15:53
Zrobiłam i się nie zawiodłam-PRZEPYSZNE!!!!

iziona

18.04.2015 17:47
Bardzo mi się podoba ta propozycja

Maridka19

18.04.2015 08:07
Ale smakowicie się prezentuje :)

Adamorek

17.04.2015 23:54
boczek doda super soczystości

dollce

17.04.2015 23:37
super przepis

Katarzyna59

17.04.2015 21:27
rewelacja!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat