Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w galarecie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuka
wywar z kurczaka 600 ml
warzywa 1 puszka
szynka 10 plaster
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżka
natka pietruszki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w galarecie

Wywar zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i rozpuszczamy w nim dokładnie całą żelatynę.

Na dnie małej foremki babkowej układamy listki natki pietruszki oraz obrane i pokrojone w plastry 1 jajko. Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru (tylko tak, aby przykryć jajko) i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Połowę warzyw wykładamy na zastygniętą galaretkę. Układamy pokrojoną w cienkie paski szynkę oraz drugie pokrojone w plastry jajko. Zalewamy wywarem do wysokości jajek i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

Resztę warzyw wykładamy do formy, gdy galareta w formie już zastygnie. Zalewamy pozostałym wywarem i ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Przed wyciągnięciem galarety z formy dobrze zanurzyć ją przez kilka sekund we wrzącej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 02.10.2014 17:19
przepiękna aż szkoda zjadać
BernadettaP 02.10.2014 12:31
Anemon, u mnie właśnie co roku stanowi swoistą dekorację i wszyscy czekają na pozwolenie, aby ją rozkroić :)
Kluska_87 02.10.2014 09:59
łanie wygląda
DorotaZ 01.10.2014 20:44
Smakowicie wygląda:)
Grazyna0211 01.10.2014 19:48
bardzo apetyczna
anemon 01.10.2014 19:30
Świetnie się prezentuje, poza pysznym smakiem może być również piękną dekoracją stołu.
dodi 01.10.2014 19:14
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak