Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w ciemnym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 70 dkg
cebula
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól
pieprz
smalec 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w ciemnym sosie

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso kroimy na 4 kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni topimy smalec i na rozgrzanym smalcu smażymy mocno szynkę z dwóch stron.
Krok 1 - Szynka w ciemnym sosie foto
2
Jak szynka będzie ciemna to dodajemy pokrojoną cebulkę i rumienimy. Dolewamy 1/2 litra wody, dajemy liście i ziela. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Krok 2 - Szynka w ciemnym sosie foto
3
Na koniec robimy zawiesinę z mąki i wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Szynka w ciemnym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.02.2014 23:27
Musi być smaczna.
Dorian 13.09.2013 10:09
smaczne miesko
IZABELA29 02.08.2013 06:46
aromatyczne mięcho ..
ben-ka 31.07.2013 08:34
wspaniałe mięsko.
Natalia/tubisiek 05.06.2013 19:48
robię podobnie tylko nie używam smalcu
Wacław 06.02.2013 09:00
do tego ziemniaczki z buraczkami i jest pyszne II danie
olkaaa 06.02.2013 07:54
bardzo fajna
Wafelek2601 03.02.2013 09:53
Pyszne mięsko
Rafał10 28.01.2013 10:42
mmm pyszna szyneczka :)
pajbek 28.01.2013 04:48
Ale to musi być smakowite :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak