Szynka pod cytrusami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1,5 kg
  • limonki

    3 szt
  • miód

    2 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżka
  • bulion drobiowy

    3/4 szkl
  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy marynatę. W miseczce łączymy paprykę słodką i ostrą, mieloną kolendrę, gorczycę, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek. Dodajemy wyciśnięty sok z jednej limonki, miód, 1/2 kostki bulionowej, na koniec olej. Mieszamy wszystko dokładnie.

Szynkę należy opłukać, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować marynatą. Przykrywamy folia i odstawiamy do lodówki na noc.

Nagrzewamy piekarnik do 210st, szynkę odkrywamy i wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach podlewamy bulionem, zmniejszamy do 180st i pieczemy ok 90 minut polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli się będzie z wierzchu za bardzo rumienić wystarczy przykryć folią aluminiową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 17.07.2014 07:56
ciekawy przepis, pysznie wygląda
Elżbieta15 07.04.2012 22:33
zaskakujące połączenie :)
motylwe 05.04.2012 09:40
smaczna
treonina 05.04.2012 08:44
na taką szynkę na pewno bym się skusiła!
caralajna 05.04.2012 07:21
interesujące, ładnie wygląda
1j1o1l1a1 05.04.2012 02:35
ciekawie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat