Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka pieczona zaparzana

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 1 kg
czosnek 3 zabki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
olej
sól
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: szynka pieczona zaparzana

Kroki postępowania

1
do gotującej się wody wkładamy wcześniej umyty kawałek mięsa i zaparzamy od 3 do 5 minut, wyciągamy i osuszamy papierowym ręcznikiem
Krok 1 - szynka pieczona zaparzana foto
2
czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę następnie rozcieramy z solą. Smarujemy nim mięso. Paprykę i przyprawę mieszamy i wcieramy w mięso. Polewamy odrobiną oleju i odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.
Krok 2 - szynka pieczona zaparzana foto
3
mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 10 minut bez przykrycia, w temperaturze 220 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, a mięso przykrywamy i pieczemy około 2 godzin.
Krok 3 - szynka pieczona zaparzana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 28.12.2012 07:47
super
sylwia / sytofala 22.12.2012 19:00
bardzo kusi :)
Klausia 22.12.2012 00:09
Muszę zrobić :) Jest na pewno dużo lepsza niż ze sklepu :)
Silver Teaspoon 21.12.2012 21:19
super
Marta1986 21.12.2012 20:42
smaczne
malaczarna23 21.12.2012 20:38
pychaśne mięsko
Noruas 21.12.2012 20:31
*szynkę :)
Noruas 21.12.2012 20:29
uwielbiam taką szynką
Magda24 21.12.2012 20:21
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak