Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w sosie z cynamonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

szynka wieprzowa 1 kg
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Sos

miód 2 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
olej 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Porada

Zamiast szynki możemy w ten sam sposób zrobić karkówkę czy schab.

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w sosie z cynamonem

Szynkę pokroić na 1 cm plastry, posypać przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
W tym czasie przygotować sos: wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie w miseczce.
Plastry szynki dokładnie polać sosem (najlepiej na każdym rozsmarować trochę sosu). Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 1 - 1,5 godziny.
Po tym czasie mięso ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym (lub blaszce). Polać sosem, w którym leżało i piec pod przykryciem ok. 1 godziny w 190 stopniach. Po tym czasie odkryć mięso i piec dalej jeszcze 30 minut, aby zarumieniło się z wierzchu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.08.2014 12:54
fajny smak mięsa
sylwia_sl 15.08.2014 11:54
fajne aromaty
Christopher 14.08.2014 21:01
Nutka cynamonowa jest tutaj bardzo interesująca.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak