odc. 50 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek

    1 kg
  • pomidory

    2 szt.
  • kiełki lucerny

  • musztarda sarepska

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Marynata

  • miód

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • kminek mielony

  • przyprawa curry

  • gałka muszkatołowa mielona

  • przyprawa do żeberek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
Do garnka wlewamy dwie łyżki stołowe miodu i sosu sojowego. Wstawiamy garnek na ogień, mieszając delikatnie podgrzewamy do momentu aż miód będzie rzadki.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski, mieszamy i dodajemy do miodu połączonego z sosem sojowym. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry boczku, polewamy je przygotowaną marynatą, obracamy je jednocześnie otaczając je całe w marynacie, następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki. Po ok. 45 – 60 minut odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy kolejne 45-60 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej zamarynowane plastry boczku. Smażymy je 4-5 minut z każdej strony.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Zdejmujemy z patelni boczek i na tą samą patelnię układamy plastry pomidorów, doprawiając je solą i pieprzem. Dolewamy na patelnię resztę marynaty pozostałej w naczyniu żaroodpornym i smażymy pomidory krótko tylko do uzyskania ich letniej temperatury.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 50: Boczek marynowany foto
Zdejmujemy pomidory z patelni układamy na talerzu razem z boczkiem, dekorujemy kiełkami i podajemy z musztardą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 17.08.2014 15:39
obok tego dania zaden facet nie przejdzie obojetny, bardzo fajna marynata!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat