Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona w majeranku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 szt
sól 6 łyżek
ziele angielskie 5 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
majeranek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona w majeranku

3 szklanki wody zagotować z 5 ziarenkami ziela angielskiego oraz liśćmi laurowymi i odstawić do ostygnięcia.
1 litr wody posolić i wlać przygotowany wcześniej wywar z ziela angielskiego i liści laurowych.
Szynkę zanurzyć w marynacie, nakłuć wykałaczką i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnie mięso wyjąć z marynaty. Mocno natrzeć je majerankiem oraz ziołami prowansalskimi i dobrze związać sznurkiem lub nicią kuchenną.
Szynkę odstawić do marynowania jeszcze na 5-6 godzin.
Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać wodą tak, aby sięgała do 1/3 wysokości szynki.
Naczynie przykryć folią aluminiową i piec w temp. 180C przez 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową wówczas mięso ładnie się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 20.03.2013 07:59
Piekna szyneczka takie domowe wyroby są najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak