Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1,5 kg
sól 120 gram
cukier 1/2 szklanki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
czosnek 10 ząbków
ziele angielskie 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona

Kroki postępowania

1
Do dużego naczynia żaroodpornego wlewam zimną wodę, po czym dodaję sól, cukier, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe oraz obrane i zgniecione za pomocą noża ząbki czosnku. Mięso pozostawiam w zalewie na 12 godzin. Następnie wkładam w folię do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C i piekę przez około 1,5 godziny.
Krok 1 - Szynka pieczona  foto
2
Upieczone mięso odsączam z zalewy i wyjmuję z folii.
Krok 2 - Szynka pieczona  foto
3
Przygotowane mięso kroję na średniej grubości plastry. Upieczoną szynkę polecam zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krok 3 - Szynka pieczona  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 05.01.2015 08:37
Bardzo fajny przepis
Renataj 19.09.2014 09:49
Domowa szynka najlepsza.
Renata9 16.09.2014 16:32
pyszna szyneczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak