Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka peklowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

surowa szynka 1 kg
Kolendra cała Prymat 1-2 łyżeczki
ziele angielskie 2-3 ziarna
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 2 szt
Gorczyca biała cała Prymat szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1/2 szt
czosnek 4-5 ząbków
jałowiec 2-3 ziarna
cebula 1 główka
sól szczypta
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka peklowana

Przyprawy zmiażdzyć w moździeżu i wymieszać z solą peklową.
mięso nakłuć nożem i obłożyć przyprawami. Tak przygotowaną szynkę włożyć do pojemnika i zamknąć, lub przykryć folia . Wstawić do lodówki na 3-5 dni, codziennie przewracać .

Po upływie określonego czasu przygotować wywar warzywny ( marchew, pietruszka,cebula ,czosnek ,jałowiec, liść laurowy, pieprz, sól).Przygotowaną wcześniej szynkę opłukać z przypraw i soli, włożyć do wrzątku i bardzo delikatnie gotować przez około 1 godzinę .
Ugotowaną szynkę ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barcie 19.12.2013 20:43
bez chemii którą karmią nas w sklepach
Bernadeta1 19.12.2013 20:37
taka domowa to rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak