Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

szynka wieprzowa 4 kotlety po 2 cm
cebula
masło 1 łyżka
ząbki czosnku 2
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
cydr 250 ml
bulion warzywny 500 ml
czubrica zielona 1 łyżeczka
sól i pieprz

Placki z dyni

miąższ z dyni 1 kg
jajko 4 szt.
mąka 4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
cebula
sól i pieprz

Dodatkowo

olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka duszona w cydrze z dyniowymi placuszkami

Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Zalewamy cydrem i bulionem ,dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie ,łyżeczkę czubrycy i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i wkładamy podsmażone mięso. Dusimy pod przykryciem około 30 min. Do smaku sos doprawiamy solą i pieprzem (sos można zredukować do uzyskania ulubionej gęstości lub zaprawić zasmażką).

W czasie gdy mięso dusi się ,przygotowujemy placki z dyni.

Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 02.10.2014 14:57
ach ale apetyczne!
IwonaDD 02.10.2014 11:29
super danie
bhb8 02.10.2014 11:11
dobre mięsko :)
Pietruszka 02.10.2014 10:57
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak