Szybkie krokiety jajeczne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

beszamel;

  • mąka pszenna

    40 g,
  • mleko

    250 ml,
  • masło

    25 g,
  • sól do smaku

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 - 3 łyżki,

dodatkowo;)

  • jajka ugotowane na twardo

    4 szt,
  • jajko

    do panierowania,
  • mąka pszenna

    do panierowania,
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania,
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać .
Mleko zagotować, do gotującego mleka stopniowo wlewać rozmieszaną mąkę cały czas mieszając aby nie była grudek.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w większą kostkę.
Do przestudzonego sosu beszamelowego dodać pokrojone jajka ,doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Z masy formować krokiety , otaczać je w mące ,rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 19:12
pyszne krokiety.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat