Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Szybkie gołąbki z patelni (bez zawijania)

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepis na błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Receptura dla wielbicieli gołąbków, ale wersja bez gotowania kapusty, oddzielania liści i zawijania farszu. Tu łączymy mięso mielone, kaszę z poszatkowaną kapustą i... smażymy.

Składniki:

kapusta biała
1/2 (młodej) główki
mięso mielone
500 gramów
Sklep Prymat
kasza pęczak
1 (ugotowanej) szklanka
jajko
1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
do panierowania do panierowania
Sól kamienna spożywcza jodowana
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
koncentrat pomidorowy
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie gołąbki z patelni (bez zawijania)

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania zrobisz z młodej kapusty, którą dodajesz do farszu z mięsa i kaszy. Z masy formuje się kotlety i smaży na złoty kolor. Smak gołąbków jest zachowany, a jest z nimi znacznie mniej roboty. Błyskawiczne gołąbki bez zawijania to wersja dla zapracowanych.

Kroki postępowania

1

Kapustę pokroić drobno lub poszatkować. Krótko obgotować w lekko osolonej wodzie.

Krok 1 - Szybkie gołąbki z patelni (bez zawijania) foto
2

W misce wymieszać mięso mielone, ugotowaną kaszę pęczak, kapustę, jajko, przyprawy, koncentrat i bułkę tartą na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać więcej bułki, żeby masa się nie rozpadała.

Krok 2 - Szybkie gołąbki z patelni (bez zawijania) foto
3
Formować kotlety.
Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - Szybkie gołąbki z patelni (bez zawijania) foto
4
Podawać z ziemniakami i koperkiem.

SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Szybkie gołąbki z patelni (bez zawijania) foto

Jeśli masz czas na przygotowania tradycyjnej wersji gołąbków, polecam poniższe przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NIKA 17.07.2022 11:16
Jaki czas smażenia?
Doradca Smaku 22.07.2022 10:52
zależy od mocy palnika oraz ulubionego stopnia wysmażenia, powinno wystarczyć kilka minut :)
Bernadeta1 18.08.2014 17:26
uwielbiam gołąbki w każdej postaci
Katarzyna59 25.06.2014 21:20
bardzo apetyczne
pajbek 02.06.2014 12:37
Pyszne :-)
Habibi 02.06.2014 11:16
Uwielbiam takie "gołąbki" i bardzo często robię z różnymi dodatkami, aby smakowały za każdym razem inaczej. Idealne dla tych, którzy nie mogą się zabrać za klasyczne gołąbki w kapuście.
Noruas 02.06.2014 10:47
smaczny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak