Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie gołąbki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 0,5 kg
mięso mielone 0,5 kg
jajko 4 sztuki
ryż 7 łyżek
kasza manna 6 łyżek
przyprawa uniwersalna 3 łyżki
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 łyżek

Sos

woda zimna 0,5 litra
kostka rosołowa 1 sztuka
przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
ketchup pikantny 0,5 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie gołąbki

Kroki postępowania

1
Kapustę poszatkować, przełożyć do miski, posolić 1 łyżeczką soli, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzamy sok i do kapusty dodajemy mięso mielone, wbijamy całe jajka, dodajemy ryż, kasze mannę, wegetę. Wszystkie składniki wyrobić.
Krok 1 - Szybkie gołąbki foto
2
Z gotowej masy formujemy podłużne gołąbki. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Każdego gołąbka obtaczamy w bułce i układamy na tacce posypanej bułką, żeby gołąbki się nie przyklejały.
Krok 2 - Szybkie gołąbki foto
3
Na patelnię wlewamy olej, tak, żeby przykrył dno. Obsmażamy z dwóch stron po 2 minuty przygotowane wcześniej gołąbki. Usmażone gołąbki przekładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego, najlepiej z przykrywką.
Krok 3 - Szybkie gołąbki foto
4
Przygotowanie sosu.
Do 2 litrowego garnka wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową, przecier pomidorowy i ketchup. Wszystko razem należy zagotować. Gorącym sosem zalewamy gołąbki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Przykryte naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i gołąbki nadają się do spożycia.
Krok 4 - Szybkie gołąbki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natibretk 07.02.2015 17:41
To już wiem co dziś mam na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak