Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 kg
  • Mój przepis na soczyste żeberka Prymat

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt.
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • ketchup pikantny

    6 łyżek
  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • suszone pomidory

  • kapary

  • mix sałat

  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Soczyste żeberka:
Żeberka pokroić na mniejsze porcje (1-2 kostki), podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez około 7-8 minut, aby się zarumieniły.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
W osobnym naczyniu przygotować marynatę, łącząc zawartość torebki z ketchupem, powidłami śliwkowymi i pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać, dodając miód.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Podsmażone żeberka obtoczyć dokładnie marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami oleju (w celu uniknięcia przypalenia), polać pozostałą marynatą z cebulą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra/dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1,5h.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Sałatka:
Sos sałatkowy włoski łączymy z olejem z suszonych pomidorów i wodą. Do sosu dodajemy kilka pomidorów suszonych i kapary. Powstałym sosem zalewamy mix sałat i dokładnie mieszamy. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przez kilka minut.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Soczyste żeberka podajemy z sałatką i ulubioną musztardą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

IlonaAlbertos 28.11.2014 20:15
Apetyczne żeberka.
agogo2 28.11.2014 19:41
pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat