Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka
1 kg -
Mój przepis na soczyste żeberka Prymat
1 opakowanie -
cebula
1 szt. -
miód wielokwiatowy
2 łyżki -
ketchup pikantny
6 łyżek -
powidła śliwkowe
4 łyżki -
suszone pomidory
-
kapary
-
mix sałat
-
Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat
Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 64: Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi
Kroki postępowania

Żeberka pokroić na mniejsze porcje (1-2 kostki), podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez około 7-8 minut, aby się zarumieniły.



Sos sałatkowy włoski łączymy z olejem z suszonych pomidorów i wodą. Do sosu dodajemy kilka pomidorów suszonych i kapary. Powstałym sosem zalewamy mix sałat i dokładnie mieszamy. Przed podaniem chłodzimy sałatkę w lodówce przez kilka minut.

Komentarze (2)