Szybki sos kurkowy

Szybki sos kurkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar warzywny

    100 ml
  • kurki

    10 dag
  • śmietana

    40 ml
  • mąka

    1 łyżka czubata
  • sól

  • pieprz

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wywar warzywny zagotowujemy, wrzucamy oczyszczone kurki, gotujemy około 10-15 minut- aż kurki będą miękkie. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody, mieszamy ze śmietaną, wlewamy do wywaru z kurkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do mięs lub do makaronu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.01.2012 15:26
Sos z najlepszych grzybów.
karolina1869 08.12.2011 16:04
uwielbiam kurki
Wacław 11.11.2011 14:14
pyszny sos,tylko kurek mi brak !
pacpaw 22.09.2011 22:16
ładnie wygląda, ma taką klarowną barwę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat