Szybki piernik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • konfitura

    z czarnej porzeczki 200 g
  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1/2 szklanki oleju
  • kakao

    1 czubata łyżka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajka

    3 szt. klasy M
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie

na polewę

  • masło

    125 g
  • kakao

    ciemne 2 czubate łyżki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • woda

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, sodę i całą przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Na środek miski wbijamy 3 całe jajka. Mieszamy (! na środku, po bokach ma zostać sucha część) do połączenia jajek z masą. Następnie dodajemy cały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki. Całość dokładnie mieszamy łyżką.
Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę.

Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej).

Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia.

Gdy ciasto ostygnie polewamy je polewą i dowolnie dekorujemy np. zbożowymi kuleczkami w czekoladzie.
Przygotowanie polewy:

Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 125 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru i 2 czubate łyżki ciemnego kakao. Całość rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę wody i zdejmujemy naszą polewą z palnika. Polewę mieszamy tak długo, aż będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Następnie łyżka po łyżce wylewamy ją na wystudzone ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 04.07.2017 21:47
Smaczny piernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat