Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki kurczak z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
pieczarki 40 gram
cebula 1 mała
masło klarowane 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku
śmietana 30% 150 ml
Koperek suszony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki kurczak z pieczarkami

Mięso pociąć na cienkie plastry. Posypać rozmarynem, tymiankiem i solą, odstawić do lodówki na kilka minut. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na rumiano na połowie łyżki masła. Zdjąć z patelni, dołożyć pół łyżki masła, rozgrzać mocno i dodać kawałki kurczaka. Smażyć kilka minut bez mieszania, po zrumienieniu wymieszać, dodać cebulę. Na osobnej patelni rozgrzać mocno pozostałe masło, wrzucić pokrojone na ćwiartki pieczarki. Kiedy lekko się przyrumienią, przewrócić, po usmażeniu lekko osolić, przełożyć na patelnię z mięsem, wymieszać. Całość zalać śmietaną, gotować chwilę, by sos zgęstniał. Posypać wszystko koperkiem, wymieszać. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie dosolić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iskierka.ag 18.01.2017 11:55
Fajna propozycja.
Wacław 18.01.2017 11:43
pyszne danie obiadowe :-)
IZABELA29 18.01.2017 09:39
Apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak