Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ekspresowy chleb na jogurcie (bez zagniatania, wyrastania)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jeśli właśnie zorientowaliście się, że nie macie z czego przygotować jutrzejszych kanapek - koniecznie sięgnijcie po prosty przepis na chleb bez zagniatania. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, to coś co uwielbiamy w świeżo wypiekanym pieczywie. Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na domowe wypieki.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 gram
woda ciepła 250 mililitr
jogurt naturalny 250 gram
drożdże świeże 50 gram
cukier 2 łyżka
sól 1 1/2 łyżeczka

Dodatkowo

Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżka
słonecznik ziarna 2 łyżka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Porada

Do chleba można dodać ulubione zioła lub (jeśli planujecie podać chleb ze słodkimi dodatkami) całkowicie zrezygnować z dodatku ziół i czosnku. Do chleba (oraz na wierzch) można także dodać inne ziarna np. sezam, pestki dyni lub mak.

Przepis i sposób przygotowania na: Ekspresowy chleb na jogurcie (bez zagniatania, wyrastania)

  • świeże pieczywo 
  • przepis na chleb z chrupiącą skórką

Prosty w przygotowaniu chlebek, który upieczecie samodzielnie w domu może uratować Was w sytuacji gdy w chlebaku pustki. Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować pachnące pieczywo niczym z ulubionej piekarni rzemieślniczej. Wypróbujcie koniecznie, a zobaczycie sami, że będziecie sięgać po ten przepis częściej. 

1. Drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 5 minut.

2. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Całość wlewamy do wysmarowanej olejem keksówki (30 cm x 10 cm).

3. Wierzch chleba posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni (grzałka dolna). Pieczemy 1 godzinę i 30 minut.

4. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zawinięty w lnianą ściereczkę.

Ekspresowy chleb na jogurcie możecie przyozdobić nie tylko ziarnami czarnuszki, które oprócz pięknego wyglądu nadają chlebkowi wspaniały smak. Możecie sięgnąć po ziarna sezamu, słonecznika czy siemie lniane. Przygotujcie chlebek, któremu Wasza rodzina się nie oprze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.07.2017 17:04
Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny :) Polecam.
Malinka 04.07.2017 17:25
Bardzo apetyczny wypiek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak