Szybka Tarta sernikowa z sosem porzeczkowym

Szybka Tarta sernikowa z sosem porzeczkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • ciasteczka korzenne

    kilka sztuk

sernik

  • ser ricotta

    250 g
  • jajko

    1
  • cukier drobny

    50 g
  • mąka ziemniaczana

    1 płaska łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka

sos

  • czerwone porzeczki mrożone

    300 g
  • woda

    300 ml
  • cukier brązowy

    70-80 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mrożone porzeczki z cukrem gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając ok. 40 minut.
Tortownicę 15 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką kukurydzianą.
Spód tortownicy wykładamy ciasteczkami.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 C i wstawiamy wodę w czajniku.
Z serka odlewamy wodę i krótko miksujemy z cukrem i mąką. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny i teraz miksujemy już trochę dłużej.
Zmiksowany ser wykładamy na ciastka.
Spód i boki tortownicy owijamy folią aluminiową, stawiamy do większej blaszki , nalewamy ciepłą wodę do 1/3 wysokości tortownicy.Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy .
Jeszcze lekko ciepłą tartę polewamy przetartym przez sitko sosem.
Ja osobiście, wolę nawet nie przetarty sos.

KORAL
Sos jest dość kwaskowy, jeśli ktoś nie lubi może dodać więcej cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

01.02.2017 10:04
Wygląda smakowicie:)

Jagódka77

30.12.2016 14:11
ładnie wyglada

Ela15

01.12.2016 16:02
bardzo dobra

GeneracjaXYZ

29.11.2016 20:44
Mniaaaaaam

paniusiaewa

27.11.2016 19:14
Takie ciacho na pewno jest wspaniałe i delikatne.

Urszula Świeca

27.11.2016 15:44
Pyszny deserek.))

Grazyna0211

27.11.2016 13:53
smaczny deser

Beatris

27.11.2016 11:23
Wspaniała tarta :)

gosia56

27.11.2016 10:22
na pewno pyszna ;)

Ewelina1991

27.11.2016 10:10
świetna tarta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat