Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szwedzka zapiekanka z ziemniaków z sardynkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5 średnich
cebula 1 duża
sardynki z puszki 125 g (puszka w oleju)
mleko 3,2% 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tłuszcz do formy
natka pietruszki dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: szwedzka zapiekanka z ziemniaków z sardynkami

Ziemniaki obrać i pokroić na tarce do szatkowania na cienkie plastry. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, połowę ziemniaków rozłożyć równomiernie na dnie, posolić. Na to poukładać cebulę i kawałki sardynek. Na sardynki rozłożyć resztę ziemniaków, posolić i posypać pieprzem.
Całość zalać mlekiem, następnie olejem z puszki, a wierzch posypać tartą bułką.
Piec około 1 godzinę w 180 stopniach.
Gorące rozłożyć na 2 talerze. Udekorować zieloną natką.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 17.05.2015 18:59
pyszności:)
Bernadeta1 04.11.2014 22:21
podziwiam Twoją odwagę i pomysłowość łączenia smaków
Kuchenka 30.10.2014 20:53
ciekawy przepis , idealne na piątkowy obiad ;)
Katarzyna59 30.10.2014 18:52
takiej jeszcze nigdy nie jadłam, brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak