Przepis i sposób przygotowania na: Sztuka mięcha
Przygotowanie warzyw i pieczarek:
Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz obraną i pokrojoną marchew. Razem dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do grzybów, podlewamy bulionem i dusimy dalej pod przykryciem.
Przygotowanie mięsa:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy oprószone solą, pieprzem i mąką mięso. Po dwie minuty z każdej strony. Przekładamy do sosu wraz z przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Dusimy pod przykryciem 45 minut.
Masło rozgrzewamy, wsypujemy mąkę i podsmażamy. Wlewamy chochlę sosu, dokładnie łączymy, przelewamy do całości, mieszamy i zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.