Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sztuka mięcha

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Wasi mięsożercy nie pogardzą taką sztuką z fajnie dobranymi dodatkami. W wersji z pyrami, kluskami czy kopytkami staną się sytym daniem.

Składniki:

Składniki:

karkówka wieprzowa 500 gramów
pomidor 2 sztuki
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pieczarki 100 gramów
czosnek 2 ząbki
bulion wołowy 500 mililitrów
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sztuka mięcha

Przygotowanie warzyw i pieczarek:

Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz obraną i pokrojoną marchew. Razem dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.

Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do grzybów, podlewamy bulionem i dusimy dalej pod przykryciem.

Przygotowanie mięsa:

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy oprószone solą, pieprzem i mąką mięso. Po dwie minuty z każdej strony. Przekładamy do sosu wraz z przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Dusimy pod przykryciem 45 minut.

Masło rozgrzewamy, wsypujemy mąkę i podsmażamy. Wlewamy chochlę sosu, dokładnie łączymy, przelewamy do całości, mieszamy i zagotowujemy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak