Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

szpinak mrożony rozdrobniony 20 dag
jajko 2 sztuki
olej rzepakowy pół szklanki
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia półtorej łyżeczki
mąka pszenna pół szklanki
mąka krupczatka pół szklanki

Dodatkowo

ser biały półtłusty 25 dag
śmietana 12% 2 łyżki
awokado dojrzałe kawałek
szczypiorek pół pęczka
rzodkiewka pół pęczka
jajko 3 sztuki
sól do smaku
sok z cytryny kilka kropli

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 18 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

Taki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Jajka gotujemy na twardo, dokładnie studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myjemy i osuszamy. połowę rzodkiewek kroimy w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy. Awokado wydrążamy łyżką ( potrzebujemy tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiamy sokiem z cytryny i rozcieramy widelcem.

4. Następnie ser biały rozcieramy ze śmietaną i solimy ( 2- 3 łyżki odkładamy ), do serka dajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszamy. Przekrojone krążki ciasta przekładamy serkiem.

5. Do odłożonego sera dodajemy awokado i dokładnie mieszamy, następnie smarujemy nim wierzch ciasta.

6. Na koniec ciasto dekorujemy plasterkami jajek, rzodkiewki i posypujemy szczypiorkiem.

7. Tak przygotowany torcik odstawiamy co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce.

8. Po tym czasie kroimy i podajemy.

9. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 06.06.2017 06:54
Dziękuję:)
Bożena Matuszczyk 02.04.2017 23:20
Wspaniały i kuszący torcik;)
gusia1000 07.03.2017 02:34
Bardzo dobry.
Babeczka35 04.03.2017 07:19
Dziękuję:)
berys18 03.03.2017 09:26
świetny torcik
Janina 02.03.2017 17:10
Ciekawa propozycja;))
Bernadeta1 02.03.2017 13:34
piękny i na pewno pyszny torcik
Babeczka35 02.03.2017 12:26
Dziękuję i zapewniam, że torcik jest bardzo smaczny:)
gosia56 02.03.2017 10:43
na pewno smaczny
tobi1989 02.03.2017 10:27
Wspaniałe danie :)
Mati13 02.03.2017 10:25
bardzo ładnie wygląda
MagdalenaIC 02.03.2017 09:40
Ciekawie :)
RenataZ-et 02.03.2017 09:28
wygląda bardzo apetycznie
Konczi 02.03.2017 07:48
Świetna propozycja :) Dla mnie już tak pod święta Wielkanoce ...
Babeczka35 02.03.2017 07:20
Dziękuję:)
bietka 02.03.2017 07:16
Bardzo smaczny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak