Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron świderki

    30 dag
  • por

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • dynia

    20 dag
  • szpinak świeży

    35 dag
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku

Sos beszamelowy

  • masło

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko 2%

    600 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łodyżka
  • sól i pieprz

    do smaku

Kruszonka tostowa

  • chleb tostowy

    2 kromki
  • ser żółty

    10 dag
  • orzechy włoskie siekane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem
Krok 2 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
Poduszone warzywa mieszamy w garnku z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.
Krok 4 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać „, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.
Krok 5 - Szpinakowo-paprykowe świderki z tostową kruszonką foto
Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Smacznego!
2milutka
Gdy papryce zaczyna w kuchni towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad.Wyśmienita delikatna zapiekanka z warzywami w sosie beszamelowym :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Ela15 10.12.2016 11:54
świetna potrawa
KORAL 04.12.2016 17:19
Bardzo pysznie :)
Urszula Świeca 04.12.2016 16:09
Pyszne danie.))
halina17 04.12.2016 15:40
Smaczne danie
RenataZ-et 04.12.2016 15:06
rewelacyjne danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat