Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

NALEŚNIKI

  • jajka

    2 szt
  • cukier

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mleko

    3/4 szkl
  • woda

    1/2 szkl
  • szpinak mrożony

    250 g

NADZIENIE

  • dynia

    300 g
  • ser ricotta

    125 g
  • miód

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą foto
Dynię (muscat lub hokkaido) pokroić w kostkę i ugotować na parze lub usmażyć do miękkości.
Krok 2 - Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą foto
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody.
Krok 3 - Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą foto
Usmażyć naleśniki.
Krok 4 - Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą foto
Dynię zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem i cynamonem.
Krok 5 - Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą foto
Tak przygotowanym nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik.
Krok 6 - Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą foto
Naleśniki można pociąć na mniejsze części. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 11.06.2015 23:59
smakowite naleśniki
Stenka 10.06.2015 19:45
fajny przepis
Megi 27.03.2015 06:35
wyglądają niesamowicie, koniecznie muszę spróbować
Klausia 08.02.2015 14:13
wyglądają bardzo ciekawie :)
wyattearp 03.02.2015 19:23
rewelacyjnie wyglądają
Kuchenka 02.02.2015 19:31
baaaaaardzo fajne, zabieram przepis
Seba 02.02.2015 07:27
wyglądają wyśmienicie
Justi2401 29.01.2015 16:38
Można jeść oczami :)
ben-ka 29.01.2015 14:37
Bardzo apetycznie się prezentują.
Monika-twin 29.01.2015 14:26
rewelacyjny pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat