Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szpinakowa tarta

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szpinak świeży 300 gram
jajko 2 sztuki
ser żółty 4 łyżki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
serek śmietankowy 200 gram
sól do smaku
pieprz do smaku
gałkamuszkatołowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: szpinakowa tarta

Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki.Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser i jajka, wymieszałam.
Blaszkę do tarty natłuściłam olejem, posypałam mąką pszenną.Ciasto rozwałkowałam wyłożyłam na blasze, na wierzch wylałam masę szpinakową. Wierzch posypałam resztą sera żółtego. Tartę piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 24.05.2013 05:45
bardzo apetyczna
Ania321 22.05.2013 19:40
muszę wypróbować, bo wygląda pysznie :)
migotka28 22.05.2013 19:28
uwielbiam tarty ale ze szpinakiem jeszcze nie robiłam
Monika-twin 22.05.2013 18:10
wygląda apetycznie,lubie szpinak
wiola333 22.05.2013 16:59
apetyczny przepis
Megg 22.05.2013 16:44
wygląda bardzo smakowicie
miki47 22.05.2013 16:38
bardzo znakomity przepis
Renata9 22.05.2013 16:31
uwielbiam szpinak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak