Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowa sałatka z buraczkami i migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 600 g
buraki 400 g
jabłka 2 szt
szalotka 2 szt
sok z marchwi 250 ml
ocet balsamiczny 3 łyżki
sól 6 łyżek
pieprz d/s d/s
migdały w płatkach 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowa sałatka z buraczkami i migdałami

Szpinak oczyścić, opłukać i usunąć twarde końcówki. Buraki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Szalotkę obrać i posiekać, wymieszać z sokiem z marchwi, octem balsamicznym, olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać z połową dressingu i ułożyć na półmisku. Pozostały dressing połączyć z jabłkami i buraczkami. Ułożyć na szpinaku. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać dekoracyjnie na szpinakową sałatkę. Podawać z chrupiącą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak