Szpinak z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    350-400 g
  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 puszka
  • czosnek

    3 ząbki
  • śmietanka

  • jajko

    1
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szpinak z tuńczykiem foto
Tuńczyka w oleju lekko odcedzić, rozgnieść widelcem lub posiekać - przełożyć na patelnię.
Szpinak rozmrozić i odcedzić - dodać do tuńczyka.
Dusić, często mieszając, aż masa odparuje i zgęstnieje.
Krok 2 - Szpinak z tuńczykiem foto
Doprawić w międzyczasie utartym na grubej tarce czosnkiem, suszoną cebulą, solą i pieprzem.
W trakcie duszenia podlać słodką śmietanką.
Na końcu wbić jajko, szybko i dokładnie wymieszać, ogrzewać jeszcze kilka minut na małym płomieniu.
Krok 3 - Szpinak z tuńczykiem foto
Podawać jako samodzielne danie np. na kolację, z dodatkiem świeżego masła lub jako dodatek do makaronu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 07.04.2013 13:08
bardzo lubię zarówno tuńczyka, jak i szpinak - a ze względu na swoją bardzo ograniczoną ostatnio dietę - muszę kombinować, żeby jedzonko się nie znudziło ;)
Poison1988 04.04.2013 00:02
świetne i zdrowe połączenie :) no i kompozycja smakowa - super :)
Magda24 03.04.2013 21:53
zdrowe połączenie
Janina 03.04.2013 12:58
Bardzo smaczne i zdrowe
msmors 03.04.2013 12:56
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat