odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Kalafior w panko z sosem serowym, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Fajnie czasem odstawić mięso i zjeść coś wegetariańskiego. Oto super przepis na panierowanego kalafiora z sezamem i sosem serowym. Wraz z dipem takie kalafiorowe kulki to świetna propozycja na wieczorną przekąskę.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt. (podzielony na różyczki jednakowej wielkości)
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajka

    3 szt.
  • panierka panko

    2 szklanki
  • sezam

    1 łyżka
  • olej rzepakowy do smażenia

    1 l

Sos:

  • serek homogenizowany naturalny

    1 szt. (200 g)
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    4 szt.
  • czerwona cebula

    ½ szt.
  • czosnek

    2 ząbki

Do smaku:

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dekoracja:

  • świeże listki bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS:

2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy. Pół czerwonej cebuli kroimy w drobną kostkę, siekamy także 4 suszone pomidory w oleju z ziołami. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, a następnie dodajemy opakowanie serka homogenizowanego naturalnego i doprawiamy solą morską. Na koniec dodajemy  3 łyżki śmietany 18%, mieszamy i schładzamy w lodówce.

PANIERKA:

Przygotowujemy 3 miski.

W jednej mieszamy 2 szklanki mąki pszennej z 2 łyżkami kurkumy. W drugiej roztrzepujemy 3 jajka i przyprawiamy je 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego, a w trzeciej łączymy 2 szklanki panko z łyżką białego sezamu.

KALAFIOR:

W garnku zagotowujemy wodę z solą morską. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut (nie do miękkości), a następnie studzimy.

W garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego. Ostudzone różyczki kalafiora panierujemy kolejno w mące, jajku i panko, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Usmażonego kalafiora odsączamy na ręczniku papierowym. 

Kulki kalafiora serwujemy z miseczką sosu, ozdobioną listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat