Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kalafior
1 szt. (podzielony na różyczki jednakowej wielkości) -
mąka pszenna
2 szklanki -
jajko
3 szt. -
panierka panko
2 szklanki -
sezam
1 łyżka -
olej rzepakowy do smażenia
1 l
Sos:
-
serek homogenizowany naturalny
1 szt. (200 g) -
śmietana 18%
3 łyżki -
suszone pomidory z ziołami Smak
4 szt. -
cebula czerwona
½ szt. -
czosnek
2 ząbki
Do smaku:
-
Kurkuma mielona Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Dekoracja:
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Kalafior w panko z sosem serowym, odc. 40
SOS:
2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy. Pół czerwonej cebuli kroimy w drobną kostkę, siekamy także 4 suszone pomidory w oleju z ziołami. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, a następnie dodajemy opakowanie serka homogenizowanego naturalnego i doprawiamy solą morską. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany 18%, mieszamy i schładzamy w lodówce.
PANIERKA:
Przygotowujemy 3 miski.
W jednej mieszamy 2 szklanki mąki pszennej z 2 łyżkami kurkumy. W drugiej roztrzepujemy 3 jajka i przyprawiamy je 2 łyżeczkami pieprzu ziołowego, a w trzeciej łączymy 2 szklanki panko z łyżką białego sezamu.
KALAFIOR:
W garnku zagotowujemy wodę z solą morską. Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 10 minut (nie do miękkości), a następnie studzimy.
W garnku rozgrzewamy 1 litr oleju rzepakowego. Ostudzone różyczki kalafiora panierujemy kolejno w mące, jajku i panko, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu. Usmażonego kalafiora odsączamy na ręczniku papierowym.
Kulki kalafiora serwujemy z miseczką sosu, ozdobioną listkami bazylii.
Komentarze (0)