Szpinak z migdałami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony ze śmietaną

    450 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz kolorowy

  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    3 słupki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak mrożony ze śmietaną rozmrażamy w mikrofali albo wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika. Odlewamy nadmiar wody.
Czosnek obieramy z łusek, kroimy w plasterki i wrzucamy go na rozgrzany olej na patelni. Gdy czosnek się zrumieni, wyjmujemy go ostrożnie z oleju i na sam olej wrzucamy płatki migdałowe (lub słupki z migdałów) i prażymy je do lekkiego zrumienienia na małym ogniu (nie mogą się przypalić!). Gdy się zrumienią dodajemy na patelnię szpinak i smażymy nadal na małym ogniu ok 5 do 10 minut do odparowania wody ze szpinaku i uzyskania odpowiedniej konsystencji - im dłużej na patelni, tym będzie gęstszy.

Podawać póki jest ciepły, najlepiej do ryby albo makaronu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeanette_v 07.03.2012 21:19
Ciekawe, zawsze się zastanawiałam właśnie co by dodać do rozmrożonego szpinaku,...
Brigitte 16.12.2011 07:58
a to ciekawe, z migdałami w szpinaku nigdy się nie spotkałam.. może pora spróbować :)
olivka 01.09.2011 07:23
nie jadłam szpinaku w taki sposób połączonego i chyba na razie sie powstrzymam od wypróbowania, ale niepowiedziane, że kiedyś nie wypróbuję bo ciekawy
Grazyna0211 11.07.2011 18:22
ciekawe połączenie
Tomasz17 04.06.2011 11:45
muszę wypróbować
Martysia 13.01.2011 18:40
Fajny przepis, muszę wypróbować :)
aisoglam 27.11.2010 10:40
Mhmm... szpinaku z migdałami jeszcze nie próbowałam. Ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat