Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szparagi białe 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 1 łyżeczka
szynka parmeńska
śmietana 30%
ser mozarella
czosnek 2 ząbki
żółtko jajek 1
natka kolendry

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Kroki postępowania

1
W garnku gotujemy wodę, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru. Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki i wkładamy do naszego wrzątku. Gotujemy ok 6-7minut.
Krok 1 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
2
Przygotowujemy sobie naczynie z zimną wodą z lodem. Gdy szparagi będą al dente wkładamy je do zimnej wody, żeby je zahartować.
Krok 2 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
3
Następnie szparagi osuszamy, bierzemy po dwa i zawijamy je razem w szynce parmeńskiej (skośnie)
Krok 3 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
4
Sos - do miski rozbijamy jedno żółtko, wlewamy śmietanę 30tkę i mieszamy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, pieprz.
Krok 4 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
5
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, dwie warstwy na skos, jedno na drugim, nasze połamane bądź za krótkie szparagi układamy w pustych miejscach.
Krok 5 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
6
Posypujemy odrobiną sera mozzarella, uprzednio startego i intensywnie pieprzymy.
Krok 6 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
7
Polewamy wszystko naszym sosem i na górę posypujemy grubą warstwą sera. nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
Krok 7 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto
8
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy na ok. 20 minut, aż ser na górze zacznie się rumienić. Wyjmujemy i smacznego! Na koniec można udekorować listkiem natki kolendry.
Krok 8 - Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 04.06.2014 20:01
pyszne szparagi
w mojej kuchni 04.06.2014 19:53
same pyszności podano do jedzenia..
Lidzia 04.06.2014 16:00
Smakowite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak