Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cynaderki cielęce 500 g
szalotka 2 szt.
pieczarki 5-6 szt.
olej do smażenia 1 łyżka
koniak do flambirowania
czerwony wermut 150 ml
śmietana 30% 1/2 szklanki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
masło 2-3 łyżki
marchewki 6 sztuk mini
pietruszka natka
cukier 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5

Kroki postępowania

1
Cynaderki oczyszczamy z tłuszczu, szalotki siekamy w pióra, a pieczarki kroimy na plastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy cynaderki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wlewamy alkohol do flambirowania i podpalamy go. Usmażone cynaderki przekładamy na talerz.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5 foto
2
Sos
Na patelni po cynaderkach smażymy posiekane wcześniej szalotki, następnie dodajemy pieczarki i przyprawiamy rozmarynem.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5 foto
3
Wcześniej przygotowane cynaderki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5 foto
4
Na małej patelni rozpuszczamy 2–3 łyżki masła, wsypujemy łyżeczkę cukru i karmelizujemy minimarchewki. Doprawiamy kminem rzymskim. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5 foto
5
Dolewamy wermut (aż przykryje wszystkie składniki) i chwilę smażymy, aby alkohol odparował. Dodajemy śmietanę i musztardę. Całość gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5 foto
6
Cynaderki serwujemy z sosem musztardowym i karmelizowanymi marchewkami. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Krok 6 - Doradca Smaku VIII: Cynaderki cielęce w sosie musztardowym, odc. 5 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.03.2018 22:34
Wyglądają smakowice, ale u mnie nie lubią i przyznam szczerze jeszcze nie jadłam.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak