Szparagi zapiekane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi białe

    1 opakowanie
  • serek topiony

    1
  • mleko

    1 szklanka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • cukier

    szczypta
  • sól

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi należy obrać dokładnie z łykowatej skórki obierając spod główki w dół. Końcówki też należy nieco obciąć , bo są stwardniałe . Następnie należy je ugotować w wodzie lekko osolonej ze szczyptą cukru krótko ,bo ok.15-20 minut.Ja szparagi gotuje na leżąco w szerokim rondlu..Ugotowane należy delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Serek śmietankowy rozdrobnić i rozpuścić w gorącym mleku,dodać do smaku gałkę muszkatołową ewentualnie dosolić i zalać tym szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 20 minut do lekkiego zarumienienia się.Smakuje bardzo jako danie główne z ziemniaczkami i mięskiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 22.06.2014 20:37
fajny pomysł
Iwusia 10.06.2014 23:39
bardzo smacznie się zapowiadają
Margo1 08.06.2014 11:16
takich nie robiłam
Jodaj 07.06.2014 11:32
świetny sposób na szparagi :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat