Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi zapiekane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 1 opakowanie
serek topiony 1
mleko 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
cukier szczypta
sól
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi zapiekane

Szparagi należy obrać dokładnie z łykowatej skórki obierając spod główki w dół. Końcówki też należy nieco obciąć , bo są stwardniałe . Następnie należy je ugotować w wodzie lekko osolonej ze szczyptą cukru krótko ,bo ok.15-20 minut.Ja szparagi gotuje na leżąco w szerokim rondlu..Ugotowane należy delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Serek śmietankowy rozdrobnić i rozpuścić w gorącym mleku,dodać do smaku gałkę muszkatołową ewentualnie dosolić i zalać tym szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na 20 minut do lekkiego zarumienienia się.Smakuje bardzo jako danie główne z ziemniaczkami i mięskiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata23 22.06.2014 20:37
fajny pomysł
Iwusia 10.06.2014 23:39
bardzo smacznie się zapowiadają
Margo1 08.06.2014 11:16
takich nie robiłam
Jodaj 07.06.2014 11:32
świetny sposób na szparagi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak