Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe
500 g
cukier
1 łyżeczka
sól
Sklep Prymat
salami
200 g
masło
2 łyżki
mąka
2 łyżki
mleko
1,5 szklanki
sól
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
masło
do posmarowania formy
ser żółty
do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

Kroki postępowania

1
W wysokim garnku zagotowujemy wodę z sola i cukrem. Szparagi obieramy, związujemy i gotujemy pionowo przez 7-8 minut. Odcedzamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Każdego szparaga owijamy plasterkiem salami i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Krok 1 - Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem foto
2
W małym garnku roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Dokładnie rozrabiamy.
Krok 2 - Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem foto
3
Cały czas mieszając dolewamy mleko a następnie doprawiamy do smaku. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
Krok 3 - Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem foto
4
Przygotowane szparagi polewamy sosem beszamelowym.
Krok 4 - Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem foto
5
Na wierzch ścieramy żółty ser. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20-25 minut.
Krok 5 - Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 25.05.2015 16:54
takiej wersji jeszcze nie jadłem
agogo2 25.05.2015 15:05
u mnie po 10 zl się kupi na bazarku
aginaa 25.05.2015 13:05
dzisiaj chciałam kupić szparagi i nigdzie na rynku nie mogłam już ich dostać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak