Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki główne

szparagi białe 10 sztuk
szynka szwarcwaldzka 4 plastry
jajko 4 sztuk
ocet 1 łyżka

Sos

masło 100 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól do smaku
pieprz

Porada

Można łatwiej? Można! Na szklankę lub kubek nakładamy folię spożywczą i robimy niewielkie wgłębienie. Folię smarujemy delikatnie tłuszczem, wbijamy jajko i zawiązujemy folię jak cukierka. Taki pakunek wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z jajkiem poszetowym i sosem holenderskim

Szparagi obieramy i gotujemy na parze.

W dużym i wysokim garnku gotujemy wodę. Dodajemy do niej szczyptę soli i łyżkę octu. Wrzącą wodę mieszamy tak, aby na środku powstał wir. W środek wiru zdecydowanym ruchem wylewamy wybite ze skorupki jajko. Czekamy, aż białko otuli żółtko i gotujemy około 2-3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy kolejno pozostałe jajka.

Żółtko mieszamy ze szczyptą soli i pieprzu. Cały czas mieszając dolewamy powoli roztopione masło, aż masa zgęstnieje. Tak powstały sos holenderski doprawiamy do smaku solą.

Ugotowane szparagi dzielimy na dwie porcje. Każdą z nich owijamy dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzkiej. Na środek talerza wylewamy trochę sosu holenderskiego. Na sos kładziemy szparagi w szynce. Na górze układamy jajko. Całość delikatnie posypujemy pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 14.06.2016 18:28
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak