Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
1 szt -
natka pietruszki
20 g -
bazylia
20 g -
estragon
20 g -
szczypiorek
20 g -
kiełki słonecznika
20 g -
kapary
1 łyżka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
łosoś wędzony
8 plastrów -
szparagi białe
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Szparagi w fartuszkach z łososia Marcina Budynka
1. Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Jajko ugotować na twardo, obrać i ostudzić.
2. Szparagi ułożyć na stojąco w koszyczku do gotowania i zanurzyć w garnku z wrzącą wodą, tak by główki lekko wystawały. Gotować do miękkości około 15 minut. Odcedzić i osuszyć.
3. Wymieszać drobno posiekane jajko z kaparami. Posolić i przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
4. Każdy szparag zawinąć w pół plasterka wędzonego łososia norweskiego, tak by główka szparaga była dobrze widoczna i ułożyć na talerzu.
5. Posypać jajkiem zmieszanym z kaparami. Ozdobić ziołami i natychmiast podawać.
Komentarze (7)