Szparagi po flamandzku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    0,5 kg
  • jajka ugotowane na twardo

    5 sztuk
  • natka pietruszki

    3 łyi posiekanej
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi umyć , odłamać lub odciąć zdrewniałe końce.
W garnku zagotować wodę z cukrem i solą , gotować szparagi 5 min umieszczając je na stojąco tak by główki nie dotykały wody.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego , smażyć na wolnym ogniu szparagi przez 2-3 min , zdjąć z patelni.

Jajka obrać ze skorupek , pokroić w drobną kostkę , wymieszać z natką pietruszki.
Na patelni po smażeniu szparagów rozgrzać kolejną łyżkę masła , smażyć jajka z natką pietruszką co chwila mieszając aż powstanie lekko kremowa konsystencja.Doprawić , sokiem z cytryny , solą i pieprzem.

Masę jajeczną przełożyć na szparagi.
SzczyptaChili
Podane w ten sposób mogą stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do dań głównych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 02.06.2016 21:19
Ojj były przepyszne :) Polecam jak najbardziej wypróbować. Świetne są jako przystawka , dodatek do mięs ryb lub podane na kolację :)
Ola1984 02.06.2016 12:03
Fajny pomysł na szparagi :) Pysznie.
Mniam 02.06.2016 10:37
W taki sposób przygotowane szparagi to ja bardzo lubię :)
Ania321 02.06.2016 10:18
Bardzo apetyczne danie :)
2milutka 02.06.2016 09:44
smaczne danie :)
ilka01 02.06.2016 08:51
pychota :)
Madzai 02.06.2016 07:45
Coś innego :)
MałaMi89 01.06.2016 23:49
W końcu wiem jak smakują szparagi i takie z chęcią bym zjadła :)
Malinka 01.06.2016 22:22
Bardzo lubię szparagi, a w Twojej wersji na pewno są bardzo smaczne :)
kd045 01.06.2016 22:11
super przepis ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat