Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpajza malinowa (dla dorosłych)

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
jajko 5 szt.
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 szt
cytryna 1 szt
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
maliny świeże 1/2 kg
mięta do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Szpajza malinowa (dla dorosłych)

Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. W międzyczasie żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Podgrzać wino, połączyć z żelatyną i masą z żółtek. Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maliny zagotować z resztą cukru ( kilka malin odłożyć do dekoracji), przetrzeć i wymieszać widelcem z deserem. Po czym przelać do pucharków, ozdobić i schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 25.10.2015 12:15
Też taką robię :)
Krystyna32 25.10.2015 09:16
pyszności :)
Damiano
Damiano 25.10.2015 08:18
pyszny deser
as28 24.10.2015 20:37
mniam mniam
Renataj 24.10.2015 20:00
Apetycznie się prezentuje i pewnie dobrze smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak